به گزارش خبرگزاری دانشجو، نخستین مناظره نامزدهای راهیافته به مرحله دوم چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، با حضور کاندیداها؛ مسعود پزشکیان و سعید جلیلی با موضوع فرهنگی ـ سیاسی برگزار شد.
جلیلی: در انتخابات ایران نتیجه از پیش تعیین شده نداریم
سعید جلیلی در ابتدای مناظره گفت: همه دنیا اعتراف دارند که این مردم هستند که در ایران تعیین میکنند و این از افتخارات جمهوری اسلامی است. اگر قدرتی داریم حاصل مشارکت مردم است. این جمعه هم همانند جمعه هفته قبل منتظر مردم هستیم چون آنها تعیین کننده هستند.
جلیلی در ادامه گفت: یکی از برنامههای من این است که مشارکت مردم در اداره کشور روز به روز در عرصههای مختلف جدیتر و موثرتر باشد. به وضع موجود نباید اکتفا کرد باید به سمت وضعیت مطلوب برویم برای این کار باید از مشارکت مردم استفاده کرد. باید ببینیم چرا مشارکت طی سالهای اخیر کاهش پیدا کرده است؛ باید بستر را فراهم کنیم.
پزشکیان: بنزین را گران نمیکنم
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در چهارمین مناظره انتخاباتی گفت: بدون رضایت مردم بنزین را گران نخواهیم کرد. قابل قبول نیست ۶۰ درصد مردم پای صندوق رای نیایند. وقتی حقوق انسانها را نادیده بگیریم این اتفاقات رخ میدهد. ما زنان جامعه و اقوام را در جامعه بازی نمیدهیم.
کمک جلیلی به پزشکیان/ وقتی پزشکیان فرازی از نهج البلاغه را فراموش کرد!
جلیلی خطاب به پزشکیان: مردم باید ببینند شما برای تورم و گرانی برنامه دارید
سعید جلیلی: اگر شما بگویید برنامهای برای حل مشکل تورم، گرانی و... ندارید مردم میگویند فایدهای ندارد وارد عرصه شویم.
وی ادامه داد: این درست نیست هنوز نتایج انتخابات مشخص نشده به ۹ میلیون ۱۰ میلیون نفر بگوییم طالبان! به جای ارائه برنامه و راهحل برای مشکلات، دیگران را طالبان خطاب میکنند.
تکذیب توهین به اهل سنت توسط پزشکیان
پزشکیان گفت: در رجا نیوز و جای دیگر پول دادند، ۲۱۰ میلیون تومان دادند تا از قول پسر من نقل کردند که سنیها فلان هستند و. بی احترامی کردیم. دروغ پخش میکنند و اکثر اینها دروغ است. پزشکیان با اشاره به اینکه "من رفته بودم زیارت، گروهی بودند میگفتند «منافق»، «منافق»" توضیح داد: ما در رابطه با موضوعات مختلف برنامه داریم. وقتی دستگاهها برای خود سفرهای کردند و سفره دیگری برای مردم پهن شده است مردم این را میبینند. مشکل مجریانی هستند که باید اراده داشته باشند.
جلیلی: توصیهام این بود که اطرافیانم تقوا را رعایت کنند
سعید جلیلی گفت: توصیه کردهام که هیچوقت برای دنیای امثال من آخرت خود را خراب نکنید. حدود کار سیاسی، تقوای الهی است و همه باید فردا جواب بدهند. همین نکته که آقای پزشکیان گفتند وقتی شنیدم به دوستانمان گفتم که حتما شما اعتراض کنید قبل از اینکه آقای پزشکیان اعتراض کنند. اشکال کار این است که اگر ما خودمان یا ستادهایمان یا آنها که مسئولیت رسمی دارند در این عرصهها بداخلاقی کنند حتماً مذموم است و باید جلویش گرفته شود.
پزشکیان: امروز قدرت دست یک گروه و جناح خاص است
مسعود پزشکیان گفت: ما سنیها را در جایگاه خود قرار نمیدهیم. امروز خواص برای خود یک سفره دارند و مردم سفره دیگری دارند. اگر بخواهیم مشارکت را ایجاد کنیم، مردم باید باور کنند همه سر یک سفره هستیم. این واقعیت وجود ندارد.
جلیلی: مردم دیگر بسیاری از مشکلات را پای آمریکا نمیگذارند
سعید جلیلی گفت: خوشحال شدم پزشکیان گفت مشکل از آمریکا نیست مشکل بعضی وقتها از خودمان است. در ایام انتخابات نباید حقوق مردم را با «رای» معامله کنیم. اقوام حق دارند چه به من رای بدهند چه ندهند دولت باید حق آنها را بدهد. نباید در ایام انتخابات به مردم یا اقوام بگوییم شما به ما رای بدهید ما برای شما فلان کار را میکنیم.
سعید جلیلی، در جلسهای با حضور فعالان اقتصادی دیجیتال امروز صبح، اظهاراتی داشت که بر اهمیت انتخابات آینده و تاثیر آن بر ساختار کشور تاکید کرد. وی با اشاره به آن اعلام کرد: انتخابات پیش رو فرصتی است برای آغاز تغییرات عمیق و برجسته در اقتصاد و اداره کشور.
جلیلی به اظهار نظرات مخالفت آمیز خود نسبت به انتقال وزیر ارتباطات از بخش خصوصی به دولت پرداخت و افزود: ما نیازمند ایجاد زمینههای مناسب در بخش خصوصی هستیم تا بتوانیم مسائل ارتباطات را بهبود بخشیم. نه اینکه این مسائل در دولت حل شوند که ممکن است تعارض منافع به وجود بیاید.
پزشکیان: در همین دولت کلی دانشجو را تعلیق کردند
مسعود پزشکیان گفت: در رابطه با برنامههای بلند مدت، مقصر اصلی مجلس، قوه قضاییه و قوه مجریه است. من دو سال پیگیر بودم که چرا قانون اجرا نمیشود. اساتید را بازنشسته و بیرون کردند. مردم اگر با ما بودند اجازه میدهیم اعتراض کنند، اما اگر مخالف ما بودند زندان میاندازیم.
وی ادامه داد: ما مگر اجازه دادیم مردم مطالبهگری کنند؟ اگر به مردم احترام بگذاریم و حرفشان را بشنویم دیگر کسی که مسؤول است نمیتواند خلاف قانون عمل کند. باید صدای مردم را بشنویم، آیا صدای ۶۰ درصدی که رای ندادند را شنیدیم؟
سعید جلیلی: باید با دانشجویان حرف بزنیم/ زمان اغتشاشات گاهی جلسات من با دانشجویان ۶-۷ ساعت طول میکشید
سعید جلیلی گفت: اگر جوان و دانشجوی ما حرف دارد باید صدایش شنیده شود. در اوایل حوادث سال ۱۴۰۱ من از آبان هفتهای در یک دانشگاه یا بعضی وقتها هر دو هفته حداقل یک دانشگاه حضور پیدا میکردم.
وی ادامه داد: حداقل جلسات من سه تا چهار ساعت بود بعضی وقتها تا شش هفت ساعت هم طول کشید. میگفتند نسل جدید زبان ما را نمیفهمد، نه، زبان ما اشتباه است با این مردم یا با همین دانشجوها در همان شرایطی که یک مقدار چالشی و پر تنش بود وقتی شما نشستی شش هفت ساعت صحبت میکردی میدیدی نه اتفاقاً هم شما حرف او را میفهمی هم او حرف شما را میفهمد.
وی تاکید کرد: بله ممکن است نسبت به برخی حرفهای شما قانع نشود برخی حرفهای شما برای او اقناع کننده نباشد. خواهش من از شما و همه دوستانم این است برویم داخل دانشگاهها حضور پیدا کنیم با آنها صحبت کنیم و حرفهای آنها را بشنویم.
پزشکیان: بیشترین مشکلی که در این جامعه داریم این است که حرف میزنیم اما عمل نمیکنیم
مسعود پزشکیان گفت: قرار بود در سال ۱۴۰۴ در منطقه اول بشیم، شدیم؟ آیا دولتها طبق برنامهای که خودشان نوشتند عمل میکنند؟ با مردم باید صادق باشیم. اگر با مردم صادق باشیم قطع یقین مردم به ما اعتماد پیدا میکنند.
وی ادامه داد: باید پای قوانینی که مینویسیم بایستیم. آیا مردم در برابر قانون مساوی هستند؟ ما صداقت نداریم. مردم از ما صداقت میخواهند. اگر نمیخواستیم اجرایی کنیم چرا نوشتیم؟
جلیلی: امر به معروف و نهی از منکر را باید از کارگزاران شروع کنید / باید به میان مردم رفت و حرفها را شنید
سعید جلیلی گفت: از افتخارات نظام و اندیشه دینی است که اگر وظیفهای برای دولت تعیین میکند نمیگوید که این را فقط باید دولت انجام دهد؛ کنارش میکند که قسط وقتی محقق میشود که مردم این امکان را داشته باشند که برای قسط قیام کنند.
وی ادامه داد: پس امر به معروف و نهی از منکر خیلی امر متعالی است؛ و این را باید از دولت و کارگزاران شروع کنید. اعتراض فقط به خیابان آمدن نیست؛ باید مردم بتوانند بگویند که فلان کار خطاست و یا ناقص است و جواب نمیدهد. باید به میان مردم رفت و حرفها را شنید. دهها ساعتی که در دانشگاههای تهران و شهرستان بودم، در زمان دولت رفیق ما (شهید رئیسی) هم بود؛ حرفها چالشی بود و سوالاتی میکردند که البته وقتی خوب توضیح میدادید قانع میشدند.
جلیلی گفت: ما در زمان دولت رقیب (آقای روحانی) هم همین کار را کردیم. باید به میان کارگران رفت و صحبتهایشان را شنید. این صحبتها که شما (آقای پزشکیان) از سر دلسوزی هم میفرمایید، خوب است، اما کافی نیست. وقتی برنامه تبدیل به قانون شد، این یعنی الزام و همه باید آن را انجام بدهند.
جلیلی در ادامه گفت: کارگر یا دانشجو وقتی کف خیابان میآید که حرفهای او شنیده نشود. باید حرف دانشجویان و کارگران و اقشار مختلف را شنید. باید درهای دفترمان را باز کنیم که کارگران هپکو یا دیگر کارخانهها و شرکتها بیایند و با هم حرف بزنیم. جای کارگر در خیابان نیست اگر حرفهای او را بشنویم.
پزشکیان: اگر با مردم درست حرف بزنیم دیوانه نیستند اغتشاش کنند
مسعود پزشکیان: من وزیر بودم، کارمندان اعتراض کردند. در بین معترضان رفتم و گفتم مقصر من هستم. اگر راه حرف زدن را درست کنیم، دیوانه هستند که اغتشاش کنند؟ باید دانشجو را قانع کنیم نه اینکه اخراج کنیم.
وی ادامه داد: ۹۹ درصد مدیران قانون برنامه را نمیدانند. اعتراضات راه حل علمی دارد. وقتی به مدیری میگوییم وظیفهات مشخص است و آن مدیر کار خود را انجام ندهد باید با وی برخورد شود. ما مدیرمان مسؤولیت خود را انجام نمیدهد و کتک آن را پرسنل میخورند.
پزشکیان با تأکید بر پیچیدگیهای کنونی جهان، به ضرورت تقویت پشتیبانی داخلی اشاره کرد و اظهار داشت که حتی آمریکا نیز قادر به خروج از این چرخه نیست، چه برسد به ما که در حال حاضر در کشور به چالشهای فراوانی برمیخوریم.
او تأکید کرد که از آنجا که ما در حال تولید خودروهای آلوده به هوا و با مصرف بنزین بالا هستیم، باید به مردم اجازه داد تا در یک بازار رقابتی، خودشان انتخاب کنند. با انتقاد از کیفیت خودروهای موجود در بازار، پزشکیان مدعی شد که اگر وضعیت تغییر کند، حتی کارخانههای تولیدی نیز برای بهبود وضعیت خود تلاش خواهند کرد.
در پایان، او تأکید کرد که تنها از طریق رقابت و بازار آزاد میتوان به بهبود وضعیت کنونی پیشرفت کرد.
جلیلی: میتوان از سکوهای خارجی استفاده کرد به شرط آنکه مسئولیت را بپذیرند
سعید جلیلی، در مناظره تلویزیونی به اهمیت داشتن برنامه برای فضای مجازی اشاره و بیان کرد: باید برای فضای مجازی برنامه داشته باشیم و به وضوح به مردم بگوییم که چه کاری میخواهیم انجام دهیم. جلیلی همچنین تأکید کرد که انتخاب بین مصرف کننده بودن یا تولید کننده بودن در فضای مجازی بسیار مهم است. او اظهار داشت: باید مشخص کنیم که آیا میخواهیم در فضای مجازی مصرف کننده باشیم یا تولید کننده.
او به این نکته هم پرداخت که نگاهمان به سکوهای خارجی یا داخلی بسیار حائز اهمیت است. باید مشخص کنیم که آیا نگاهمان باید به سکوهای خارجی باشد یا داخلی. این بیانات نشان میدهد که نیاز به استراتژیهای واضح و برنامهریزی دقیق برای حضور در فضای مجازی احساس میشود تا بتوانیم از این فضا به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم.
پزشکیان: ما با محدودیت اینترنت مثل همه دنیا موافقیم
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: ما باید کاری کنیم مردم بتوانند در این فضا درآمد داشته باشند. اینهایی که پول فیلترشکن را میگیرند چه کسانی هستند؟ اگر تحت مدیریت دولت باشد هم مالیات میتوانیم بگیریم و هر وقت بخواهیم میتوانیم قطع کنیم! چرا فیلتر میکنید و مردم را از زندگی ساقط میکنید؟
پزشکیان ادامه داد: در آمریکا هم محدودیت وجود دارد. در رابطه با اینترنت همان چیزی که آقای جلیلی گفتند باید اجرایی شود. باید اجازه دهیم با صاحبان شرکتها (سکوهای خارجی) صحبت کنیم تا شرایط مشخص شود.
وی تاکید کرد: تمام خدمات و آموزش به اینترنت متصل است. نمیتوانیم بگوییم در یک قفس میخواهیم زندگی کنیم و اینترنت نداشته باشیم.
پزشکیان: سیاست ما نه شرقی و نه غربی است
مسعود پزشکیان بر اهمیت انسجام داخلی و تأثیر آن بر سیاست خارجی کشور تأکید کرد. وی اظهار داشت: از نظر علمی میدانیم که هر روز به دلیل تحریمها و برجام، به میزان قابل توجهی ضرر میبینیم. این تحریمها باعث ارزان فروشی و گران خرید میشوند و جنس آشغالی نیز به ما عرضه میشود.
وی در ادامه به برخی از عوامل تأثیرگذار در اقتصاد اشاره کرد و توضیح داد: بیخبری از معاملات غیرشفاف و دزدکیها، از آثار منفی این شرایط است که بر مردم تأثیر میگذارد و باعث بروز دعواهای غیرضروری میشود. پزشکیان در ادامه گفت: روزانه ۱۰ هزار میلیارد تومان بخاطر FATF و برجام ضرر میکنیم.
پزشکیان همچنین به تفاوتهای سیاست خارجی دولت فعلی با دولتهای گذشته اشاره کرد و تأکید کرد: ما بر اساس سیاستهای حکمت، عزت و مصلحت ملی به جلو میرویم. انسجام داخلی اولویت دارد و باید از اختلافات داخلی دست برداشته شود تا بتوانیم با دنیا بهطور مؤثری مذاکره کنیم و سهممان را بگیریم.
در ادامه، وی به ضرورت ایجاد همگرایی داخلی پرداخت و اظهار کرد: ما باید به انسجام داخلی دست یابیم و از اختلافات کنونی کاسته و منافع ملی را بهدست آوریم، تا بتوانیم به ارزشهای بینالمللی و تجاری دست یابیم.
جلیلی: برجام را امضا کردند، نه چرخ سانتریفیوژ چرخید نه چرخ اقتصاد
سعید جلیلی با بیان اینکه امروز در گرگان بودم که در مرز با ترکمنستان قرار دارد، گفت: اینکه یک کشور همسایهمان است و با آن تحریم نداریم و بحثی هم درباره آن نداریم، نشان میدهد که میتوانیم روابط خوبی را با همسایههایمان برقرار کنیم. این روزها ما با یکی از همسایههایمان که هیچ مشکلی نه تحریم دارد و نه در بحثی مشکل دارد، روابط خود را توسعه دادهایم. این توافقات نشان میدهد که سیاست خارجی برای ما به چه معناست؟ گفتند برجام را امضا کنیم هم چرخ سانتریفیوژ میچرخد هم چرخ اقتصاد ولی این طور نشد.
در منطقه خودمان، ۱۵ کشور دیگر هستند که صنایع پاییندست و پتروشیمیشان به ارزش ۱۳۵ میلیارد دلار دارند. سوال اینجاست که ما چه سهمی از این بازار را داریم؟ اگر شما بیایید و همه را متهم کنید و بگویید که همه اینها به خاطر یک نفر است، این صحیح نیست. برجام را ما اجرا کردیم و خودشان هم ۱۵ بار تایید کردند که ما اجرا کردیم.
جلیلی گفت: شما برای FATF رفتهاید و توافق کردهاید. ۴۱ بند امضا کردید که ما این همه همکاری را داریم. کشورهای دیگر هم با آن همکاری دارند. اکثر کشورهایی که با FATF توافق کردهاند، همچنان انجام ندادهاند. بررسی کردیم که یک کشور از کشورهای اروپایی، نصف آن را هنوز انجام نداده است. شما شروع کردهاید و همه آن را انجام میدهید. آن هم هنوز میگوید نه، این را قبول نمیکنم.
جلیلی: دشمن را باید با اهرم های اقتصادی از تحریم کردن پشیمان کنیم
باید تهدید تحریم را به فرصت تبدیل کنیم. چرا دشمنان برخی اوقات در برخی از موضوعات کوتاه میآیند؟ چون میبینند که شما در این زمینه داری موفق میشوی. راه پیشرفت کشور و راه انداختن اقتصاد، تعامل گسترده و سازنده با دنیاست.
جلیلی خطاب به پزشکیان گفت: تشخیص شما اشکال دارد. اینکه دهها چیز بدهیم و چیزی نگیریم هنر نیست.
وی ادامه داد: در برجام دهها چیز دادند و چیزی عایدمان نشد. اسرائیل مخالف برجام بود؛ چون میگفت وقتی اینها دهها امتیاز میدهند چه نیازی به توافق است. ما در برجام طلبکاریم. مذاکره را با قدرت ادامه خواهیم داد نه با ذلت. خروج ترامپ از برجام حماقت بود.
مسعود پزشکیان در پایان گفت: باید کاری کنیم ۶۰ درصدی که پای صندوق نیامدند از ما راضی باشند. باید با کشورها بنشینیم چانه بزنیم و مشکلات مان را حل کنیم. ابتدا اقتصاد مقاومتی در داخل کشور باید شکل بگیرد.
سعید جلیلی نیز در پایان گفت: به عزیزانی که رای ندادند میگویم که کشور متعلق به شماست و شما باید دیده شوید و مطالب تان شنیده شود. همه ایران وطن و سرای ماست. امیدواریم صحبتهای ما هم به مشارکت بیشتر و هم تصمیم بهتر کمک کند.